twitter

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας Vs Διατροφή !!!


Οι κίνδυνοι που Εγκυμονούν !!!


Σε πόση θερμοκρασία πρέπει να βράζει ο κρόκος και για πόση ώρα για να εξουδετερώνονται τυχόν παθογόνα.

Τα μελάτα αυγά αποτελούν για πολλούς αγαπημένη λιχουδιά, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από τους ειδικούς ότι ο κρόκος μπορεί να κρύβει παθογόνους μικροοργανισμούς, εάν δεν έχει εκτεθεί επί αρκετά λεπτά στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Το καλό βράσιμό τους είναι απαραίτητο για να εξοντωθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να βράζουμε τα αυγά έως ότου γίνει σφιχτός ο κρόκος.

Πόσο ασφαλή είναι όμως στ’ αλήθεια τα μελάτα (ή α λα κοκ) αυγά; Η απάντηση εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε «ασφάλεια», λέει στους New York Times η Dr. Felicia Wu, καθηγήτρια Ασφαλείας Τροφίμων, Τοξικολογίας & Αξιολόγησης Κινδύνου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Τα αυγά που πωλούνται στις ανεπτυγμένες χώρες κατά κανόνα είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται μελάτα. Εν τούτοις δεν μπορεί να ξέρει κάποιος εκ των προτέρων αν και ποιο θα περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς», εξηγεί.

   Η σαλμονέλα   

Τα αυγά μπορεί να φέρουν ποικίλα επιβλαβή βακτήρια, ακόμα και κολοβακτηρίδιο (εσερίχια κόλι ή e.coli) ή καμπυλοβακτήριο. Η αληθινή απειλή όμως είναι η σαλμονέλα, που αποτελεί την κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων, λέει ο Dr. John Leong, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας & Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuufts στη Βοστώνη.
Υπολογίζεται ότι ένα στα 20.000 αυγά φέρει σαλμονέλα. Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή:

Δείτε ποια είναι... ...

•► Πυρετό
•► Πόνο στην κοιλιά
•► Διάρροια (συνήθως με αίμα)
•► Ναυτία και έμετο
•► Πονοκέφαλο
•► Πόνους στους μυς

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως σε 3-7 ημέρες με υποστηρικτική αγωγή (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών). Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο εάν υπάρχει φόβος να εισέλθει το βακτήριο στο αίμα. Εν τούτοις, κάποιοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και μερικοί χάνουν τη ζωή τους.

   Πόσο συχνή είναι   

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023 νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας μας 936 ασθενείς με σαλμονέλωση. Τα περισσότερα αναφέρθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο (ανήλθαν σε 660).

Σε σύγκριση με το 2022, τα σοβαρά κρούσματα του 2023 ήταν αυξημένα κατά 46,3%, προσθέτει.

Τα κρούσματα αυτά δεν προκλήθηκαν υποχρεωτικώς από αυγά. Πολλά τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) μπορεί να μολυνθούν και να στη συνέχεια να την μεταδώσουν στον άνθρωπο. Ακόμα και με το νερό μπορεί να μεταδοθεί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συνήθως όμως μεταδίδεται με τα ωμά ή μισομαγειρεμένα τρόφιμα, διότι για να καταστραφεί πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70°C για τουλάχιστον 2 λεπτά.

Πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρής σαλμονέλωσης είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Πρόσθετη ανησυχία, δε, προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και στελέχη σαλμονέλας ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προσθέτει ο Dr. Leong.

   Στο τσόφλι και στον κρόκο   

Τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια τόσο στο τσόφλι όσο και στον κρόκο τους. Ωστόσο δεν ελέγχονται ένα-ένα πριν φτάσουν στο πιάτο μας, τονίζει η Dr. Julie Garden-Robinson, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα.

Η μόλυνση συμβαίνει επειδή οι κότες κάνουν τα αυγά τους και αφοδεύουν από το ίδιο άνοιγμα. Για την προστασία των ανθρώπων από τα παθογόνα αυτά εφαρμόζονται από το 2007 εθνικά προγράμματα ελέγχου της σαλμονέλλωσης στα διαφορετικά είδη πουλερικών.

Ακόμα κι αν απολυμαίνονται τα αυγά πριν διατεθούν στο εμπόριο, όμως, τα βακτήρια μπορεί να διαπεράσουν το τσόφλι και να φτάσουν έως το ασπράδι και τον κρόκο, τονίζει η Dr. Garden-Robinson.

   Καλύτερα να μην είναι ρευστός   

Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος από τα μελάτα αυγά. «Προφανώς δεν θα αρρωσταίνει κάθε φορά που θα τρώει ένα ελαφρώς μαγειρεμένο αυγό. Ούτε πρέπει τα αυγά να είναι τόσο σφιχτά, ώστε να χρειάζονται μαχαίρι. Είναι όμως προτιμότερο ο κρόκος να είναι έστω σαν μαρμελάδα, παρά να είναι εντελώς ρευστός», συνιστά η Dr. Indu Upadhyaya, ειδική σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.



You Might Also Like… …

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Αρτηριακή πίεση: Πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και νιτρικά άλατα είναι το ιδανικό πρωινό για υγιή καρδιά !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Το ανθρακούχο νερό μπορεί να διευκολύνει το αδυνάτισμα, σύμφωνα με νέα μελέτη !!!


‿︵♡︵‿⊱❊⊰‿︵♡︵‿

Δείτε επίσης: Μήλα: Πόσο υγιεινά είναι και πώς πρέπει να τα τρώμε, με τη φλούδα ή χωρίς !!!

Δείτε επίσης: Κεφίρ: Τι είναι, πού βοηθά και πώς να το φτιάξετε στο σπίτι !!!


‿︵♡︵‿⊱❊⊰‿︵♡︵‿

Δείτε επίσης: Oυρολοίμωξη: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε φυσικά στο σπίτι !!!

Δείτε επίσης: Χρόνια ουρολοίμωξη: Υπό ανάπτυξη νέα θεραπεία με βακτήρια που δίνει ελπίδα στους ασθενείς !!!


‿︵♡︵‿⊱❊⊰‿︵♡︵‿

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Dry brushing: Τι είναι, σε τι μπορεί να βοηθήσει και πότε πρέπει να το αποφεύγετε !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Έρχεται τηλεφωνική γραμμή για τα αιτήματα πολιτών που αφορούν ΚΟΜΥ !!!


‿︵♡︵‿⊱❊⊰‿︵♡︵‿

Δείτε επίσης: Η διατροφή που μπορεί να δυναμώσει μυαλό και μνήμη αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου !!!

Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα προτείνουν ειδικοί να περιορίσετε από την διατροφή σας με τη νέα χρονιά !!!

Δείτε επίσης: Μπανάνα η παρεξηγημένη: Πόσα σάκχαρα περιέχει και πώς μπορεί να ενταχθεί στη δίαιτά σας !!!

Δείτε επίσης: Τζίντζερ: Το εορταστικό και θαυματουργό για την πέψη και τον πόνο μπαχαρικό !!!


‿︵♡︵‿⊱❊⊰‿︵♡︵‿

Αναζητήστε εδώ Ιατρικούς Όρους: Εγκυκλοπαίδεια Υγείας !!!


‿︵♡︵‿⊱❊⊰‿︵♡︵‿

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Υγεία !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ψυχική Υγεία !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Διατροφή !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Παιδί !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Ομορφιά !!!

Δείτε κ.α. Αναρτήσεις με Θέμα: Sex !!!


iatropedia.gr

Add To   Facebook Add To   Twitter Add To   Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble   This
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 | 0 σχόλια | Ετικέτες , , , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου