twitter

Περιβάλλον ~ Φύση Vs Παράξενα του Ζωικού Βασιλείου !!!


Στρατιές κλώνων εντόμων, μυστικά υποθαλάσσια περάσματα και κανιβαλιστές φρύνοι είναι μερικά μόνο παραδείγματα ανακαλύψεων της φύσης που μας εντυπωσίασαν φέτος.

Γενετικές ατυχίες δημιουργώντας αθάνατους στρατούς κλώνων, φάλαινες που μοιράζονται τακτικές μάχης και αργοπορίες που εμπλέκονται κβαντικά — Το 2021 ήταν μια χρονιά που ο φυσικός κόσμος μας σόκαρε, μας φρίκιασε και κάποιες φορές, μας ξεσήκωσε. Εδώ είναι 10 φορές που η φύση αγρίεψε το 2021.

1️⃣➖ Ένα είδος μέλισσας δημιούργησε τον δικό του αθάνατο στρατό κλώνων

Ο εργάτης της μέλισσας του Ακρωτηρίου έχει αποδειχθεί ότι κλωνοποιείται εκατομμύρια φορές.(Shutterstock)


Μέσω ενός παράξενου γενετικού ατυχήματος, ένα είδος μέλισσας δημιούργησε τον δικό του στρατό από απόλυτα πανομοιό-τυπους κλώνους , αποκάλυψε μια μελέτη του Ιουνίου στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B. Σε λίγο, οι εργα-ζόμενοι ορισμένων ειδών κοινωνικών εντόμων - όπως τα μυρμήγκια, οι μέλισσες και οι σφήκες - μπορούν να αναπαραχθούν μέσω παρθενογένεσης ή ασεξουαλικής αναπαραγωγής. Επειδή όμως αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μη βιώσιμη απώλεια γενετικού υλικού, τα έντομα συχνά επιλέγουν να εκτρέφουν τους απογόνους των στενά συγγενών βασιλισσών τους ως το προτιμώμενο μέσο αναπαραγωγής τους.

Όταν μια γενετική μετάλλαξη επέτρεψε στις εργάτριες της μέλισσας του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής ( Apis mellifera capensis ) να αναπαραχθούν ασεξουαλικά χωρίς να χάσουν κανένα γενετικό υλικό, η παροιμιώδης φωλιά των μελισσών ήταν καλά και πραγματικά κλωτσημένη. Οι εργάτριες μέλισσες άρχισαν να ξεκινούν κάθε είδους πονηρά σχέδια. Μερικοί κλώνοι έβαλαν τις τέλειες κλώνες κόρες τους σε βασιλικούς θαλάμους, ώστε να τις επιλέγουν ως βασίλισσες, ενώ άλλοι ανέλαβαν άλλες κυψέλες που φιλοξενούσαν δικαιούχους απογόνους. Στη συνέχεια στην ατζέντα των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για αυτήν την άπειρη ικανότητα κλω-νοποίησης και σε ποιο σημείο οι κυψέλες που παρασιτίζονται από τους στρατούς των κλώνων καταλήγουν να καταρρέουν.

2️⃣➖ Κουνέλια ξέθαψαν ανεκτίμητους θαμμένους θησαυρούς σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ουαλίας

Αυτό το θραύσμα κεραμικής μπορεί να ήταν μέρος μιας ταφικής λάρνακας της Εποχής του Χαλκού. ( Credit Richard Brown & Giselle Eagle/WTSWW)


Κουνέλια που καταλαμβάνουν ένα απομακρυσμένο νησί ακριβώς έξω από τις ακτές της Ουαλίας δάνεισαν τα μπροστινά τους πόδια σε ένα απίστευτο κατόρθωμα ερασιτεχνικής αρχαιολογίας. Τα κουνέλια του νησιού Skokholm, στο Pembrokeshire, ανακάλυψαν δύο ανεκτίμητα αντικείμενα: ένα εργαλείο 9.000 ετών της Λίθινης Εποχής και ένα κομμάτι κεραμικής ηλικίας 3.750 ετών που πιθανότατα ήταν από την Εποχή του Χαλκού. Οι φύλακες Richard Brown και Giselle Eagle περιπολούσαν στο νησί όταν εντόπισαν το λείο, οβάλ σχήματος τεχνούργημα της Λίθινης Εποχής να κάθεται ακριβώς έξω από ένα λαγουδάκι. Το θραύσμα κεραμικής βρέθηκε κοντά στην ίδια τρύπα από κουνέλι λίγες μέρες αργότερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποτε στο νησί είχαν κατοικήσει κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες. Στα κουνέλια δεν προσφέρθηκε οικονομική αποζημίωση για τη δουλειά τους, αλλά έχουν εμπνεύσει περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες στο νησί — αυτή τη φορά, με επικεφαλής ανθρώπους.

3️⃣➖ Οι χελώνες χρησιμοποίησαν έναν μυστικό υποβρύχιο διάδρομο για να μεταναστεύσουν στα μισά του κόσμου

Οι γραμμές ζιγκ-ζαγκ δείχνουν τα μονοπάτια μετανάστευσης 231 καρέτα καρέτα, έξι από τα οποία εισέρ-χονται στο σημερινό μεγάλο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλιφόρνιας(Εικόνα: Dana Briscoe, et al. / Frontiers in Marine Sci-ence)


Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα του Βόρειου Ειρηνικού ( Caretta caretta ) εκκολάπτονται στις ακτές της Ιαπωνίας και περνούν μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής τους πλέοντας στα ρεύματα του ανοιχτού Ειρηνικού. Αποτελεί για καιρό ένα αξιοσημείωτο μυστήριο, λοιπόν, ότι περιστασιακά εντοπίζονται 9.000 μίλια (14.500 χιλιόμετρα) μακριά στο Μεξικό, ειδικά καθώς τα ψυχρόαιμα ζώα θα έπρεπε να περάσουν από επικίνδυνα ψυχρά νερά για να φτάσουν εκεί. Μια μελέτη που δημο-σιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Frontiers in Marine Science χρησιμοποίησε ετικέτες παρακολούθησης GPS για να σπάσει την υπόθεση: Οι χελώνες σερφάρουν μέσα από ένα στιγμιαίο ζεστό άνοιγμα στο φράγμα του κρύου νερού κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, ένας κλιματικός κύκλος που μετατοπίζει το ζεστό νερό στον δυτικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό προς τα ανατολικά κατά μήκος του ισημερινού. Οι χελώνες αισθάνονται τον ζεστό διάδρομο και γλιστρούν μέχρι να φτάσουν στο Μεξικό. Χρειάζεται να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση, αλλά οι ερευνητές τη βλέπουν ως μια συναρπαστική εικόνα που θα βοηθήσει στην προστασία των μεγαλοπρεπών, αλλά εξαιρετικά ευάλωτων πλασμάτων.

4️⃣➖ Τα φίδια χώνουν τα κεφάλια τους μέσα στο σώμα των ζωντανών βατράχων για να μπορούν να φάνε τα έντερά τους

Ένα φίδι κούκρι από το Βιετνάμ τρύπησε πρώτα αυτόν τον δηλητηριώδη ασιατικό κοινό φρύνο, έθαψε το κεφάλι του βαθιά στην κοιλιά του αμφίβιου και στη συνέχεια προχώρησε να καταπιεί ολόκληρο τον φρύνο.(Εικόνα: James Holden)


Οι επιστήμονες στην Ταϊλάνδη κατέγραψαν τα φίδια kukri της χώρας - γνωστά για τους μακριούς κυνόδοντες που μοιάζουν με ξυράφι που χρησιμοποιούν για να κόβουν τα αυγά τους - οδηγώντας τις συνήθεις βατραχοφαγικές συνήθειές τους σε φρι-κιαστικά νέα άκρα. Οι ερευνητές εντόπισαν τόσο ένα ταϊβανέζικο φίδι kukri ( Oligodon formosanus ) όσο και ένα φίδι κούκρι ( Oligodon ocellatus ) να σκαρώνει ανοιχτές τις κοιλιές ζωντανών βατράχων, να κουνάει το κεφάλι τους μέσα και να τρώει τα όργανα των άτυχων αμφιβίων, τρώγοντάς τα από μέσα προς τα έξω σε ένα θύμα. , μερικές φορές πολλές ώρες, διαδικασία. Γιατί το κάνουν αυτό τα φίδια; Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι, αλλά μπορεί να είναι για να αποφύγουν τα δυσάρεστα και τοξικά μέρη του θηράματος βατράχου πηγαίνοντας κατευθείαν για τα νόστιμα εντόσθια.

5️⃣➖ Ένα χέλι έσπρωξε το κεφάλι του έξω από το σώμα ενός ζωντανού ερωδιού για να μπορέσει να ξεφύγει από τα σπλάχνα του

Ένας ερωδιός πιθανότατα μετάνιωσε που έφαγε ένα φιδόχελο αφού το χέλι έσκασε από το στομάχι του στον αέρα.(Εικόνα: Sam Davis)


Το μόνο πράγμα που είναι εξίσου κακό με το να βάλεις τα κότσια σου είναι να τα βγάλεις δραματικά — αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν άτυχο ερωδιό στο Ντέλαγουερ φέτος. Νομίζοντας ότι είχε καταπιεί με ασφάλεια ένα αμερικάνικο χέλι (Anguilla ros-trata)ολόκληρο, το άτυχο πουλί ξαφνιάστηκε αναμφίβολα όταν το χέλι τράβηξε έναν «Εξωγήινο» ξεσπώντας βίαια από το στομάχι του πουλιού. Ο φωτογράφος Sam Davis τράβηξε μια φωτογραφία του ερωδιού να πετάει, φαινομενικά ανενόχλητος, με το χέλι να κρέμεται έξω. Ο Ντέιβις είπε στο Live Science ότι στην αρχή νόμιζε ότι το χέλι δάγκωνε τον ερωδιό, αλλά μια μεταγενέστερη επιθεώρηση των φωτογραφιών του αποκάλυψε την παράξενη και φρικιαστική πραγματικότητα. Το πώς το χέλι έσκασε από τον ερωδιό είναι ασαφές. Ένα διαφορετικό είδος χελιού, το φιδόχελο, μπορεί να βγει από τα έντερα των ψαριών μετά την κατάποση ζωντανό, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσα είδη χελιών μπορούν να κάνουν αυτό το σπάνιο κατόρθωμα ή ποια ζώα είχαν την τύχη να τους συμβεί. .

6️⃣➖ Μια κατσίκα του βουνού κατέβασε μια αρκούδα γκρίζλι με τα κέρατά της

Μια κατσίκα του βουνού ( Oreamnos americanus ) με τα κέρατά της που είναι αιχμηρά σαν ξυράφι, που χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα.(Shutterstock)


Η ανακάλυψη μιας νεκρής θηλυκής αρκούδας γκρίζλι βάρους 70 κιλών ( Ursus arctos horribilis ) σε ένα δημοφιλές καναδικό μονοπάτι πεζοπορίας φέτος οδήγησε στο δικό της περίεργο μυστήριο δολοφονίας. Σε μια θεαματική ανατροπή, μια ανάλυση που έγινε από τους δασοφύλακες μετά την αερομεταφορά του κουφώματος της αρκούδας αποκάλυψε ότι το θύμα της ουρίνης είχε πράγματι μαχαιρωθεί πολλές φορές στο λαιμό και τη μασχάλη από τα αιχμηρά κέρατα μιας κατσίκας του βουνού. Καθώς οι αρκούδες κυνηγούν συχνά επιτιθέμενοι στον λαιμό, την πλάτη και τους ώμους του θηράματός τους, φαίνεται ότι η κατσίκα σκότωσε τον επιτιθέμενό της με κάποιες εύστοχες πιέσεις του κεφαλιού της.

7️⃣➖ Οι φάλαινες μοιράζονται τακτικές αποφυγής για να ξεφύγουν από τα καμάκια

Λοβόλι από σπερματοφάλαινες που κολυμπούν στα ανοικτά των ακτών του Σάο Μιγκέλ Αζόρες.(Shutterstock)


Οι σπερματοφάλαινες ( Physeter macrocephalus ) έχουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες και επικοινωνούν μέσω κλικ και γλώσσας του σώματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου στο περιοδικό Biology Letters , οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η επικοινωνία με σπέρμα φάλαινας περιλαμβάνει την κοινή χρήση τακτικών μάχης. Αναλύοντας τα πρόσφατα ψηφιοποιημένα ημερολόγια φαλαινοθηρών του 19ου αιώνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά χτυπήματος των φα-λαινοθηρών στους στόχους τους μειώθηκαν κατά 58% μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Οι φάλαινες είχαν μάθει να αποφεύγουν τις συνήθεις τακτικές τους να σχηματίζουν αμυντικούς κύκλους (όπως θα έκαναν για επιθέσεις όρκας) υπέρ του να κολυμπούν αντίθετα από τις ανεμοκίνητες βάρκες των καμακιών. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, οι φάλαινες σε περιοχές που δεν είχαν δεχθεί επίθεση πριν είχαν μάθει επίσης τη νέα τακτική ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων που είχαν δεχθεί επίθεση.

8️⃣➖ Οι κανιβαλιστές φρύνοι από ζαχαροκάλαμο τρώνε τόσα πολλά από τα μικρά τους που επιταχύνουν την εξέλιξη

Ο φρύνος από ζαχαροκάλαμο ( Rhinella marina ) είναι ένα χωροκατακτητικό είδος στην Αυστραλία, όπου οι γυρίνοι του έχουν γίνει αδηφάγοι κανίβαλοι.(Jason Edwards μέσω Getty Images)


Οι επεμβατικοί φρύνοι από ζαχαροκάλαμο της Αυστραλίας ( Rhinella marina ) αυτοκανιβαλίζονται τόσο πολύ, που τους κάνει να εξελίσσονται πιο γρήγορα. Καταστράφηκαν από αγρότες τη δεκαετία του 1930 για να καταβροχθίσουν σκαθάρια που κατέστρεφαν τα χωράφια με ζαχαροκάλαμο, αλλά οι φρύνοι δεν είχαν φυσικά αρπακτικά. Έτσι, ο πληθυσμός των φρύνων εκτινάχθηκε από 102 αρχικά σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια. Με πληθυσμούς που εκτοξεύονται στα ύψη και περιορι-σμένη τροφή, οι πάντα προσαρμόσιμοι φρύνοι σύντομα κατέφυγαν στον κανιβαλισμό. Αμέσως μετά την εκκόλαψη, οι νεοσσοί φρύνων από ζαχαροκάλαμο βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση για λίγες μόνο ημέρες, καθιστώντας τους ώριμους συλλογές για τα μεγαλύτερα αδέρφια τους γυρίνους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 31 Αυγούστου του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciencesαποκάλυψε ότι αυτός ο κανιβαλισμός έχει επηρεάσει ακόμη και την εξέλιξη των επεμβατικών φρύνων από ζαχαροκάλαμο, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να περνούν το ένα πέμπτο λι-γότερο του χρόνου τους σε ευάλωτη κατάσταση πριν από τον γυρίνο από τα μη επεμβατικά ξαδέρφια τους στη Νότια Αμερική.

9️⃣➖ Τα θαλάσσια φίδια μπερδεύουν τους αυτοδύτες με πιθανούς συντρόφους

Αυτοδύτες πλησιάζουν ένα μοναχικό θαλάσσιο φίδι.(Shutterstock)


Κολυμπώντας στα νησιά Keppel στον νότιο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, ένας δύτης παρατήρησε ότι δημι-ουργούσε μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στα εξαιρετικά δηλητηριώδη αρσενικά θαλάσσια φίδια. Τα υποβρύχια ερπετά κυνηγούσαν τον δύτη πριν τυλιχτούν γύρω από τα πτερύγια του και γλείφουν ερωτικά το γύρω νερό. Μια μελέτη από τον δύτη και έναν συνάδελφο ερευνητή, που δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου στο περιοδικό Scientific Reports , αποκάλυψε ότι η ασυνήθιστα ζωηρή συμπεριφορά των φιδιών ήταν ακριβώς όπως φαινόταν: Τα φίδια τον είχαν μπερδέψει με πιθανό σύντροφο.

Στην πραγματικότητα, πολλές από τις 158 αλληλεπιδράσεις που είχε ο δύτης με τα φίδια συνέβησαν κατά την περίοδο ζευ-γαρώματος των φιδιών, η οποία πέφτει μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Έχοντας μόλις πρόσφατα εξελιχθεί για να ζουν στον ωκεανό από φίδια που κάποτε ζούσαν στη στεριά, τα ζώα έχουν απίστευτα κακή όραση, πράγμα που σημαίνει ότι τα σεξουα-λικά απογοητευμένα φίδια μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ένας άτυχος δύτης δεν είναι θηλυκό φίδι μόνο γλείφοντάς τα. Ακόμη χειρότερα, καθώς τα θηλυκά συνήθως φεύγουν από τα αρσενικά κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, η απόδραση από τα φίδια μιμείται μόνο περαιτέρω το τελετουργικό ερωτοτροπίας.

1️⃣0️⃣➖ Ένας αργός έγινε το πρώτο ζώο που εμπλέκεται κβαντικά στην ιστορία

Μια έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία σάρωσης (SEM) ενός αργού βαθμού, που ονομάζεται επίσης αρ-κούδα νερού.(STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO BIBRARY/Getty Images)


Τα Tardigrades είναι, χωρίς αμφιβολία, μερικά από τα πιο ανθεκτικά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ. Ονομάστε μια δοκιμασία, και είναι πιθανό τα «γουρουνάκια βρύα» να έχουν ήδη επιζήσει - από πυροβολισμούς από όπλα , λούσιμο σε βραστό νερό, έκθεση σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία και προσγείωση στο φεγγάρι . Τα μικροσκοπικά πλάσματα έχουν επιβιώσει από πολλά γελοία σενάρια επειδή μπορούν να αφυδατωθούν σε μια σχεδόν άφθαρτη κατάσταση "tun". Και αν αυτό δεν ήταν αρκετά εκπληκτικό, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων προεκτύπωσης arXiv τον Δεκέμβριο, ισχυρίζεται ότι οι αργόστροφοι έχουν κάνει ένα νέο άλμα στο κβαντικό βασίλειο - με το να γίνουν τα πρώτα παρατηρούμενα ζώα με κβαντική εμπλοκή στην ιστορία.

Αφού συνέλεξαν τρία αργά από μια υδρορροή στέγης στη Δανία, οι επιστήμονες ανάγκασαν τα ζώα στην παγωμένη κατάσταση «tun» ψύχοντάς τα σε ένα κλάσμα πάνω από το απόλυτο μηδέν (μείον 459,67 βαθμούς Φαρενάιτ ή μείον 273,15 βαθμούς Κελσίου), η θερμοκρασία σε ποια άτομα σταματούν να δονούνται. Στη συνέχεια, τοποθετώντας τα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, οι επιστήμονες είπαν ότι έφεραν τα ζώα σε μια κατάσταση προσωρινής κβαντικής εμπλοκής , συνδέοντας τις ιδιότητές τους με αυτές της ηλεκτρικής συσκευής. Μετά την αναζωογόνηση, το ένα όψιμο που επέζησε θα μπορούσε να έχει έναν εύλογο ισχυρισμό ότι είναι το πρώτο ζώο που επέζησε ποτέ από την κβαντική εμπλοκή. Αυτή η μελέτη, η οποία έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη μεταξύ ορισμένων φυσικών, εξακολουθεί να περιμένει την αξιολόγηση από ομοτίμους.


You Might Also Like… …

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Ανύπαντρη μέλισσα φτιάχνει έναν αθάνατο στρατό κλώνων χάρη σε ένα γενετικό ατύχημα !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Κουνέλια σκάβουν αντικείμενα 9.000 ετών στο «Νησί των ονείρων» !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Οι χελώνες ολοκληρώνουν το φαινομενικά αδύνατο ταξίδι χάρη σε έναν κρυμμένο «διάδρομο» στον Ειρηνικό !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Τα φίδια βάζουν τα κεφάλια τους στο σώμα των ζωντανών βατράχων για να καταπιούν τα όργανά τους (γιατί η φύση είναι τρομακτική) !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Φωτογραφία που μοιάζει με εξωγήινο δείχνει χέλι να κρέμεται από το στομάχι του ερωδιού στον αέρα !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Κατσίκα του βουνού σκότωσε αρκούδα μαχαιρώνοντάς την με κέρατο σαν ξυράφι !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Οι σπερματοφάλαινες ξεπέρασαν τους φαλαινοθήρες του 19ου αιώνα μοιράζοντας τακτικές αποφυγής !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Οι κανίβαλοι φρύνοι τρώνε τόσα πολλά από τα μικρά τους, που επιταχύνουν την εξέλιξη !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Τα σεξουαλικά απογοητευμένα θαλάσσια φίδια μπερδεύουν τους αυτοδύτες για πιθανούς συντρό-φους !!!

Δείτε αυτή την Ανάρτηση: Το κατεψυγμένο όψιμο είναι το πρώτο «μπλεγμένο κβαντικό» ζώο στην ιστορία, ισχυρίζονται ερευνητές !!!


livescience.com

Add To   Facebook Add To   Twitter Add To   Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble   This
Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 | 0 σχόλια | Ετικέτες , , , , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου